Reines Wasser und saubere Luft im Stall dank Ionisation

4. November 2020

Reines Wasser und saubere Luft im Stall dank Ionisation

WhatsApp_Image_2020-11-12_at_13.57.52-2fac063e.width-800

Sjouke Elzinga, Milchviehhalter in Onderdendam in Nord-Groningen, hat auch die internationalen Testberichte von Freshwasser. „Aber ich schaue mir nur beim Üben an, was hier im Stall passiert. Das Wasser in den Tränken ist sauber und die Tiere fühlen sich wohl.“

Die Süßwasser-Wasser-Entwickler strukturieren und ionisieren das Wasser. Dadurch wird das Wasser kontinuierlich gereinigt und die Aufnahme von Sauerstoff, Mineralien und Nährstoffen erhöht. Die Wirksamkeit dieser Technologie wurde in wissenschaftlichen Studien nachgewiesen. „Heute bekomme ich zum Beispiel vom Futterberater und vom Tierarzt Komplimente über die Gesundheit meiner Kälber“, sagt Sjouke. „Das wird wahrscheinlich mit mehreren Faktoren zu tun haben, aber ich weiß, dass der Wasserentwickler einer davon ist.“

EENVOUDIGE OPLOSSING

“Ik hou van eenvoudige oplossingen voor lastige problemen. De Freshwater waterdevizer is een voorbeeld daarvan. Je installeert ‘m makkelijk in de waterleiding en vanaf dat moment wordt het water gezuiverd. Ik zie nu geen residu meer in de drinkbakken en merk dat de dieren er profijt van hebben. En ik dus ook.”

Datzelfde geldt wat Sjouke betreft voor de Freshlight LED-daglichtlampen met ionisatie. Die liet hij een jaar of vier geleden al installeren in zijn stallen. Dankzij de ionisatie wordt de lucht in de omgeving continu gezuiverd. “Sindsdien is het een stuk frisser in de stal. Het ruikt en voelt schoner. Ik heb geen metingen verricht, maar het is voor mij duidelijk dat de lampen het binnenklimaat verbeteren. Een paar lampen zitten op een witte wand in de melkstal en daaromheen zit allemaal viezigheid. Die stoffen zitten dus nu niet meer in de lucht. Ook voor onszelf zijn de lampen prettig. Het werkt fijner met daglicht en je merkt dat de atmosfeer in de stallen is verbeterd sinds ik ze heb geïnstalleerd.”

DUURZAAM ONDERNEMEN

Voordeel van de Freshlight-lampen is ook dat ze energiezuinig is. Voor een boer die zo duurzaam onderneemt als Sjouke is dat een prettige bijkomstigheid. Sjouke Elzinga heeft 170 melkkoeien en nog 120 stuks jongvee. Hij wekt onder meer zijn eigen stroom op en houdt zijn milieubelasting zo laag mogelijk.

“Bij zowel de Freshlight verlichting als de Freshwater waterdevizers merk ik dat mensen er nog weleens sceptisch over kunnen doen. Ze denken dat je grote uitdagingen, zoals het terugdringen van de ammoniakemissie, alleen met complexe en kostbare oplossingen kunt aangaan. De Freshlight-lampen met ionisatie vergen een betrekkelijk kleine investering, zijn makkelijk te installeren en zijn – aantoonbaar - effectief. Net als de waterdevizer: een simpele oplossing met een mooi resultaat. Ik denk dat als in alle stallen de ionisatietechnologie van Freshlight zou worden toegepast, het ammoniakprobleem in Nederland een stuk kleiner was.”