DE AIRBORNE TRANSMISSIE VAN VIRUSSEN WAARONDER INFLUENZA EN COVID19

Airborne transmissie is de verspreiding van besmettelijke pathogenen waaronder schimmels, bacteriën en virussen over grote afstanden in de lucht.

Tientallen miljoenen kleine, lichte druppeltjes die we uitstoten bij praten, hoesten of niezen, waarin besmettelijke deeltjes kunnen zitten, blijven vaak minutenlang in binnenruimtes zweven. De kleine stofpartikels die drager kunnen zijn van deze besmettelijke pathogenen (schimmels, bacteriën, virussen) noemt men droplet nuclei. Ze hebben een diameter van ongeveer 1 tot 5 µm (micrometer) en kunnen meerdere uren over grotere afstanden in de lucht zweven. Bekende ziekten ten gevolge van deze transmissie zijn oa. tuberculose en mazelen. Dit zijn de ‘aerosolen’ of virusnevels en vandaar ook de naam airborne of aerosoltransmissie.

Grote druppels speeksel vallen bij praten of hoesten meestal binnen één seconde op de grond. Deze grotere stofpartikels die drager kunnen zijn van besmettelijke pathogenen noemt men de droplets. Ze zijn groter dan droplet nuclei en vallen snel op korte afstand (ongeveer 1 meter) op de grond of een oppervlak. Bekende ziekten ten gevolge van deze transmissie zijn oa. griep (influenza) en SARS.

Vooral het inademen van de onzichtbare kleine besmettelijke droplet nuclei kan aanleiding geven tot de ontwikkeling van ziekteverschijnselen.

afbeeldingen_content_35.original.format-webp (1)

Bron: Bedking.be