Ioniserende verlichting krijgt RAV- Erkenning

26 februari 2020

Ioniserende verlichting krijgt RAV- Erkenning

pluimvee-oostvogels-8e07d559.width-800

LAMP EN LUCHTREINIGER IN ÉÉN

Het product maakt al langer deel uit van de range van ioniserende verlichting van Freshlight B.V.
Het zuiveren van ammoniak, stof, stank en pathogenen is een techniek waar het bedrijf zich in onderscheidt en uniek in is. Het resultaat is een beter luchtklimaat voor het pluimvee, maar ook voor de boer. De lamp levert 180 tot 204 lumen per Watt. “Het is dus ook nog een extra energiezuinig lamp”, stelt eigenaar Aad van der Starre.

De HDT is de meest recente ontwikkeling. “De lamp heeft een IP-65 inflammable polycarbonate behuizing. De ionisatoren zijn geplaatst in de achterzijde van de behuizing, hierdoor is het product erg duurzaam en gaat lang mee. De polycarbonaat is gecertificeerd door TUV Rheinland en alle lampen voldoen aan de LM79 certificering uitgevoerd door SGS. Het licht wordt gemaakt met detachable tubes oftewel deze tubes hebben een kleine verwisselbare driver. Dit om de circulaire economie maximaal toe te passen.”

Alhoewel het traject voor de RAV-lijst voor de ioniserende lamp een langdurig proces is, heeft Van der Starre wel hoge verwachtingen van de erkenning. Hij stelt zelfs dat een stijging van vijftig procent in de poultry de komende jaren mogelijk is. “Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn, maar als je nagaat dat je voor de gemiddelde vleeskuikenstal tussen de zes- en zevenduizend euro calculeert voor nieuwe verlichting, kost de ionisatie niet meer dan 3000 tot 3.500 euro. Fijnstofreductie is een verplichting voor bestaande en voor nieuw te bouwen stallen. Uiteindelijk zal de boer toch kiezen voor de meest economische oplossing.”

Groot voordeel van het HDT-lichtsysteem is volgens Van der Starre dat je direct voldoet aan de verplichte reductie van dertig procent. “Wageningen University and Research heeft na metingen een reductie gerapporteerd van 41 procent.
Gezien de investering een hoge score.” Door het initiatief van de Gelderse Vallei, onder leiding van Jan Workamp (PTC), zijn de metingen de afgelopen twee jaar verricht en de rapporten tot stand gekomen. “We zijn met onze HDT lichtsystemen in combinatie met ionisatie de voordeligste. Daarmee zijn we uniek in de markt. Naast goede lampen koop je dus ook een luchtreiniger voor in de stal. Dit systeem is geen end-of-pipe oplossing. Met de 204 lumen per Watt zijn wij ook uniek. Hoe meer lumen hoe goedkoper het energieverbruik. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stelt zelfs dat wij de normbepaler zijn. Daar zijn wij trots op!
Bovendien zien wij in de opgeleverd stallen een technisch beter resultaat. Dit komt door minder virale en pathogene druk en schonere lucht.” Inmiddels hangen er duizenden lampen in Nederlandse stallen. Freshlight denkt ondertussen alweer na over een volgende stap. Van der Starre is inmiddels bezig om dezelfde ionisatietechniek toe te passen in het water. Dit vanwege de als maar slechter wordende waterkwaliteit. De eerste pilotprojecten zijn meer dan bemoedigend. Van der Starre: “Onze missie is licht, lucht en water.”

Lees hier het orginele artikel.