Betere lichtopbrengst, 75% minder energieverbruik

2 september 2021

Betere lichtopbrengst, 75% minder energieverbruik

WhatsApp_Image_2020-04-22_at_16.30.49_1-dc33ea.width-500

“ALS JE DE REKENSOM MAAKT, KOM JE UIT BIJ FRESHLIGHT”

“Voor de nieuwe verlichting in de hangar, hebben we diverse leveranciers gevraagd een voorstel te doen. Freshlight sprong eruit. We hadden een goed gevoel bij het voorstel en de claims over lichtopbrengst en energiebesparing waren veelbelovend. Die beloftes blijken allemaal te kloppen; we zijn zeer tevreden over het resultaat.”

Martijn Verboom is technicus bij vliegtuig onderhoudsbedrijf International Aviation Support op vliegveld Teuge. Hij kreeg de interne opdracht om onderzoek te doen naar betere verlichting in de hangar. Die is zo’n 60 bij 20 meter groot en werd voorheen verlicht met gasontladingslampen. Martijn: “Ik heb een grondige vergelijking gemaakt tussen de verschillende voorstellen van leveranciers. Het ging ons niet alleen om de verbeterde lichtopbrengst, maar ook om het energieverbruik. De verlichting brandt hier de hele dag, van 8 uur ’s ochtends tot minimaal half zes ’s middags.”

MINDER WATTAGE, HOGERE LICHTOPBRENGST

“Freshlight overtuigde op beide punten. We hebben nu veel minder wattage nodig – de energiebesparing loopt op tot ruim 75%. LED is natuurlijk sowieso energie-efficiënter, maar de verlichting van Freshlight doet daar nog een schepje bovenop. Daarbij is de lichtopbrengst ook nog eens aanzienlijk hoger.” In totaal werden op 24 lichtpunten in de hangar de gasontladingslampen en armaturen vervangen door Freshlight-lampen. Ook in het kantoor kwam Freshlight-verlichting. International Aviation Support is een toonaangevend onderhouds- en servicebedrijf voor vliegtuigen. Het is gevestigd bij vliegveld Teuge en werd in 2014 opgericht, maar was daarvoor al sinds 1981 onder andere namen actief voor de vliegtuigindustrie.

DE TERUGVERDIENTIJD IS KORT

“De initiële investering is bij Freshlight weliswaar iets groter”, vertelt Martijn. “Maar je ziet ook dat je de kosten snel hebt terugverdiend. Vergeleken met de gasontladingslampen ligt de terugverdientijd op iets minder dan drie jaar. Vergelijk ik het met de andere aanbieders, dan ben ik na iets meer dan anderhalf jaar al gunstiger uit met Freshlight. En daarna bespaar je dus op de kosten. Als je de rekensom maakt, kom je uit bij Freshlight.”

“We zijn zeer tevreden over het resultaat. Collega’s waarderen zeker de betere verlichting in de hangar, die is natuurlijk erg belangrijk bij dit technische werk. Als bedrijf zijn we ook blij met de aanzienlijke reductie in stroomverbruik. Daarbij is de samenwerking met Freshlight prettig. De lijnen zijn kort, de expertise is groot. Wat ons betreft is Freshlight een absolute aanrader.”