We hebben zichtbaar minder fijnstof in de kuikenstallen

2 september 2021

We hebben zichtbaar minder fijnstof in de kuikenstallen

2016-01-13-ECON1-pluimveestal-met-ionisatie-3-.width-800

Vleeskuikenhouder Wim Beltman uit het Overijsselse Lettele is eigenaar van twee bedrijven, waar hij in totaal 400.000 vleeskuikens houdt, waaronder 80.000 scharrelkuikens.

Voor die laatste bouwde hij twee nieuwe stallen, waarin hij led­verlichting en ionisatielampen van Freshlight liet monteren.

Beltman: “We hebben zichtbaar minder fijnstof in de stallen. Zo’n stal is 112 meter lang; als ik voorin sta, kan ik de achterwand goed zien. Vroeger zou ik daarvoor flink hebben moeten ventileren. Bijkomend voordeel is dat ik de stallen minder hoef te verwarmen. Warmte hoopt zich op in de nok. Doordat het stof neerslaat, trekt ook de warmte meer naar beneden. Bovendien zijn de stroomkosten lager. De lampen zijn binnen een dag gemonteerd, de energiekosten dalen direct.”

Beltman berekende dat de uitstoot van fijnstof en ammoniak met 30 procent omlaag gaat en die van grofstof zelfs met 40 procent. “Bovendien biedt het voordelen in de stal zodat je zelf ook minder last hebt van (fijn)stof en ammoniak. In tegenstelling tot een luchtwasser.”