Een heerlijk heldere stal met Freshlight agri ioniserende lampen

pluimvee-stal-d13a1e58.width-800

Hoewel fijnstof niet zichtbaar is met het blote oog, was het verschil in grof, rondzwevend stof tussen beide stallen spectaculair.

Omdat in zijn stallen al ruim voldoende natuurlijk licht was, had Rooijakkers helemaal geen verlichting nodig. Maar toen hij eind 2017 een nieuwe stal in gebruik nam, besloot hij dat hij tóch met een schone lei wilde beginnen. En dat bleek gemakkelijker dan gedacht. Rooijakkers: "Vroeger had ik PL-verlichting en daarvan had ik de armaturen nog liggen. Die hoefde ik dus alleen maar opnieuw te laten ophangen. De ioniserende lampen kon ik er vervolgens zelf simpelweg indraaien. Zo gemakkelijk dus als een lampje vervangen, letterlijk!"

Inmiddels geniet de boer alweer ruim een half jaar van zijn gloednieuwe, extra heldere stal van honderd bij zestien meter, waarin hij 30.000 leghennen houdt. Omdat hij geen behoefte had aan extra licht, heeft hij gekozen voor lampen die alleen ioniseren. Op die manier kan hij ze 24 uur per dag fijnstof laten afvangen, in plaats van dat ze slechts 16 uur kunnen draaien. "Ik vind het prettig dat de ioniserende ledlampen ook 's nachts hun werk kunnen doen. In plaats van licht, komt er in het donker een subtiele, groene gloed af. Zo weet ik dat ze het doen.”

De ioniserende lampen kon ik er zelf simpelweg in draaien, net zo gemakkelijk dus als een lampje vervangen.

Over twee jaar laat Rooijakkers de vijf oude stallen, waar hij voorheen 22.500 hennen hield, afbreken om ook daar nieuwe stallen neer te zetten. Hoe hij die precies zal inrichten en volgens welk concept hij daar legkippen zal gaan houden, weet de boer nog niet. Wel weet hij dat hij ook daar de ioniserende stalverlichting zal gaan toepassen. "Ik heb geen keihard bewijs, maar ik heb toch sterk het gevoel dat de situatie in mijn stal gezonder is nu. Bovendien vergroot het mijn werkplezier", aldus de tevreden leghennenhouder.