Freshlight ioniserende stallampen: meerdere vliegen in 1 klap

12 maart 2019

Freshlight ioniserende stallampen: meerdere vliegen in 1 klap

pluimvee-van-den-top-b4af8f27.width-800

“SINDS DE LAMPEN, HEB IK NOOIT MEER LAST VAN PIKKERIJ. BOVENDIEN ZIJN MIJN DIEREN GEEN ENKELE KEER MEER ZIEK GEWEEST”

Aanvankelijk was Van den Top niet echt geïnteresseerd in een extra lichtbron in zijn stal. Zijn biologische leghennenstal, van 90 bij 15 meter, werd – via lichtstroken aan beide zijden – al voorzien van voldoende natuurlijk licht.
Dat is tenslotte een voorwaarde voor het biologische concept. Bovendien had Van den Top nog extra lampen in de stal hangen. Voor het licht hoefde hij het dus niet te doen. Maar de ioniserende luchtzuivering, waarvoor geen ingewikkelde installatie met filters en dergelijke nodig was, sprak hem wel enorm aan. Hij besloot het systeem daarom aan te schaffen.

Omdat het resultaat direct al spectaculair was, liet Van den Top halverwege 2017 de lampen ook in zijn opfokstal ophangen. En nu, alweer een jaar later, is hij eigenlijk alleen nog maar enthousiaster. Van den Top: “Hoewel het mij ging om de fijnstofreductie, hebben ook de lampen een onverwacht goed effect op mijn stal. Het is een prachtig, helder en natuurlijk ogend licht, waar de kippen geweldig op reageren. Sinds de lampen heb ik eigenlijk nooit meer last van pikkerij.
Bovendien zijn mijn dieren geen enkele keer meer ziek geweest. Dit terwijl ik vroeger nog wel eens een IB of een E. coli constateerde. Dat vind ik toch wel opmerkelijk.” Hoewel de ionisatie ook bacteriën en virussen tegengaat, denkt Van den Top dat dit vooral te maken heeft met het extra vitamine D dat zijn kippen aanmaken, door het volle spectrum aan (extra) daglicht dat via de lampen op ze valt.

Uiteindelijk is de pluimveehouder blij dat hij – bij toeval eigenlijk – op het FreshlightAgri systeem uitkwam, om zijn fijnstof aan te pakken. Want uit zichzelf had hij nooit voor de extra daglichtlampen gekozen.
Inmiddels kan Van den Top dan ook niet meer zonder dit ‘onverwachte extraatje’: “Als ik de lampen op honderd procent zet, dan is het in mijn stal net zo licht als buiten. Ik zet ze echter nooit lichter dan zestig procent, en dat alleen in de middag. In de ochtend krijgen mijn dieren slechts dertig procent extra licht, zodat ze lekker rustig hun eitje kunnen leggen. Hiermee zorg ik dus ook voor een gezond ritme.”

Toch is de luchtzuiverende werking van FreshlightAgri nog altijd het belangrijkste voor Van den Top. Hoewel je het echte fijnstof niet kunt zien, is de afname van het grovere, zichtbare stof een goede indicatie van hoe het werkt. En die verbetering is echt opmerkelijk voor de boer.
Van den Top: “Vroeger moest ik, als ik één keer naar het eind van mijn stal gelopen was en weer terug, mijn bril direct schoonmaken, omdat er een dikke laag stof op zat. Tegenwoordig is mijn bril nog gewoon schoon.” Maar de boer ziet het ook duidelijk in de stal zelf. “Wanneer er zonlicht binnenvalt, zie ik geen dikke mist van stofdeeltjes, zoals vroeger. Het is gewoon helder. Heerlijk!”, zegt Van den Top lachend.

IK ZIE GEEN DIKKE MIST VAN STOFDEELTJES, ZOALS VROEGER. HET IS GEWOON HELDER. HEERLIJK!

“Mijn wekelijkse productie is toch wel één tot twee procent hoger dan voorheen”

Wat de pluimveehouder vooral prettig vindt, is dat het systeem totaal geen onderhoud vergt. Bovendien was de installatie zeer gemakkelijk. “Je hebt geen extra luchttoevoer en -afvoer nodig, dus je hoeft ze alleen maar op te hangen. En ze zijn ontzettend zuinig, want het is ledverlichting. Maar ik vind het vooral fijn dat ik er geen omkijken naar heb.
Het werkt niet met filters die dagelijks moeten worden geleegd of iets dergelijks. Het stof slaat gewoon neer in de stal”, laat Van den Top tevreden weten. Hij kan het dan ook alle andere (pluim)veebedrijven aanraden.

De boer voelt dat zijn kippen beter in hun vel zitten: “Ze zijn ontzettend rustig en vliegen bijvoorbeeld helemaal niet meer op als er iets gebeurt in de stal.” Van den Top gaat niet alleen op de rust in zijn stal af. Zijn bedrijf laat ook betere resultaten zien: de wekelijkse productie is één tot twee procent hoger dan voorheen.