"Lamp en luchtwasser in één"

8 december 2021

“Lamp en luchtwasser in één”

Schermafbeelding_2021-12-08_om_15.49.11.width-500

De Heavy Duty Tube (HTD) van verlichtingsspecialist Freshlight B.V. uit Deventer is recentelijk erkend voor de Regeling Ammoniak Veehouderij (RAV). Het is de enige lamp, die naast licht ook fijnstof reduceert door middel van ionisatie en mag stand alone worden toegepast.

LUCHTZUIVERENDE LED-VERLICHTING

Schone lucht Minder antibioticum Vermindering van pathogenen
Minder uitval Gezonde dieren

Het product maakt al langer deel uit van
de range van ioniserende verlichting van Freshlight B.V. Het zuiveren van ammoniak, stof, stank en pathogenen is een techniek waar het bedrijf zich in onderscheidt en uniek in is. Het resultaat is een beter luchtklimaat voor het pluimvee, maar ook voor de boer. De lamp levert 180 tot 204 lumen per Watt. “Het is dus ook nog een extra energiezuinig lamp”, stelt eigenaar Aad van der Starre.

De HDT is de meest recente ontwikkeling.
“De lamp heeft een IP-65 inflammable polycarbonate behuizing. De ionisatoren zijn geplaatst in de achterzijde van de behuizing, hierdoor is het product erg duurzaam en gaat lang mee. De polycarbonaat is gecertificeerd door TUV Rheinland en alle lampen voldoen aan de LM79 certificering uitgevoerd door SGS. Het licht wordt gemaakt met detachable tubes oftewel deze tubes hebben een kleine uitwisselbare driver. Dit om de circulaire economie maximaal toe te passen.”

Alhoewel het traject voor de RAV-lijst
voor de ioniserende lamp een langdurig proces is, heeft Van der Starre wel hoge verwachtingen van de erkenning. Hij stelt zelfs dat een stijging van vijftig procent
in de poultry de komende jaren mogelijk
is. “Natuurlijk moeten we voorzichtig
zijn, maar als je nagaat dat je voor de gemiddelde vleeskuikenstal tussen de zes- en zevenduizend euro calculeert voor nieuwe verlichting, kost de ionisatie niet meer dan 3000 tot 3.500 euro. Fijnstofreductie is een verplichting voor bestaande en voor nieuw

te bouwen stallen. Uiteindelijk zal de boer toch kiezen voor de meest economische oplossing.”

Groot voordeel van het HDT-lichtsysteem is volgens Van der Starre dat je direct voldoet aan de verplichte reductie van dertig procent.

pluimvee-oostvogels-b6ee6896.width-500

“Wageningen University and Research heeft na metingen een reductie gerapporteerd van 41 procent. Gezien de investering een hoge score.” Door het initiatief van de Gelderse Vallei, onder leiding van Jan Workamp (PTC), zijn de metingen de afgelopen

twee jaar verricht en de rapporten tot
stand gekomen. “We zijn met onze HDT- lichtsystemen in combinatie met ionisatie de voordeligste. Daarmee zijn we uniek in de markt. Naast goede lampen koop je dus ook een luchtwasser voor in de stal. Dit systeem is geen end-of-pipe oplossing. Met de 204 lumen per Watt zijn wij ook uniek. Hoe meer lumen hoe goedkoper het energieverbruik. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stelt zelfs dat wij de normbepaler zijn. Daar zijn wij trots op. Bovendien zien wij in de opgeleverd stallen een technisch beter resultaat. Dit komt door minder virale en pathogene druk en schonere lucht.”

Inmiddels hangen er duizenden lampen
in Nederlandse stallen. Freshlight denkt ondertussen alweer na over een volgende stap. Van der Starre is inmiddels bezig om dezelfde ionisatietechniek toe te passen
in het water. Dit vanwege de als maar slechter wordende waterkwaliteit. De eerste pilotprojecten zijn meer dan bemoedigend. Van der Starre: “Onze missie is licht, lucht en water.”