Huijbregts Groep: Ionisatie is voor ons de norm geworden.

5 april 2022

“Bij de nieuwbouw van een vestiging wilden we over naar full spectrum LED-verlichting. Een relatie tipte ons over de daglichtverlichting mét ionisatie van Freshlight. Aanvankelijk haakten we af bij die ionisatie, maar uiteindelijk hebben we toch besloten een test uit te voeren. Die test pakte zeer positief uit. Inmiddels is deze vorm van ionisatie de norm voor ons.”

Huijbregts Groep mengt poedergrondstoffen voor de voedselindustrie. Het bedrijf bestaat inmiddels ruim 85 jaar en behoort in zijn vakgebied tot de wereldtop. Met vestigingen in Helmond en Massanes (Spanje) is Huijbregts Groep een onmisbare partner in de Europese voedingsmiddelenindustrie. Willem Huijbregts, directeur bij Huijbregts Groep, vertelt graag over zijn ervaring met Freshlight.

Freshlight-ionisatie is anders

“We werken nu een jaar of zes samen met Freshlight. Toen we op de daglichtverlichting met ionisatie werden geattendeerd, waren we niet direct enthousiast. Ionisatie was voor ons bekend terrein en wij hadden slechte ervaringen met open ionisatie in combinatie met de droge lucht in onze productieruimtes. Maar de negatieve glasvezelionisatie van Freshlight is totaal anders. Aad van der Starre overtuigde ons om zijn lampen te testen en dat leverde zeer goede resultaten op, met een stofreductie van wel 70%.” “Testen past ook bij de filosofie van ons bedrijf. We zijn een hightech-bedrijf dat voortdurend innoveert. We zijn altijd bereid om veelbelovende nieuwe technologieën in te zetten. Soms levert dat geen meerwaarde op, vaak genoeg wel. De beperkte test met Freshlight pakte goed uit. Vervolgens hebben we besloten om een meerjarenproef te doen met de daglichtlampen met ionisatie.”

‘Is dat het waard? Zeker!’

Inmiddels heeft Huijbregts Groep vrijwel overal Freshlight-lampen ingezet. In Spanje is de volledige verlichting ‘om’. Willem Huijbregts: “Het gaat om serieuze aantallen lampen. Niet alleen in de productieruimtes, ook in de kantoren. Wij maken stoffen en we willen dat die stof zo snel mogelijk omlaag komt en niet door de hele fabriek gaat dwarrelen. Je ziet nu ook minder stof in de lucht en minder stof op de hooggelegen plekken. Daarbij hebben we de pathogenen in de lucht laten meten en daar zien we een duidelijke afname. Dat is een positief resultaat.” Het effect van Freshlight op de luchtkwaliteit is veelvoudig wetenschappelijk bewezen en gepubliceerd in Nederland (WUR), Duitsland (DMT) en USA (Microchem).

“De samenwerking met Freshlight bevalt ons prima. Het is een kleinere partner dan de leveranciers waar we normaal gesproken mee werken, maar dat heeft weer voordelen in de flexibiliteit. De investering in Freshlight-lampen met ionisatie is wel hoger dan die in gewone lampen. Is dat het waard? Zeker, anders hadden wij dat niet gedaan. Het levert ons beter zicht, een schonere lucht, hogere kwaliteit van productie en betere allergenenbeheersing op. Zes jaar geleden nog waren we niet onverdeeld enthousiast over ionisatie. Nu is dit voor ons de norm geworden voor luchtzuivering.”

2019_1212_prod_truck_place.width-800